Što posjetiti u Hrvatkoj?

Ranč Dolina jelena

Svega petnaestak kilometara od Plitvičkih jezera nalazi se Ranč Dolina jelena. Radi se o jedinstvenom zoološkom vrtu na otvorenom. Prostire se na 15 hektara i dom je za više od 100 jedinki divljači odnosno različitih vrsta jelena. Ranč je lako pronaći, a ispred se nalazi i parking za veliki broj automobila.

Prije samog obilaska koji traje otprilike sat vremena, okupi se cijela grupa od cca. 30 ljudi. Tokom okupljanja, vlasnik ranča iznese sve bitne informacije o životinjama i načinu ophođenja prema njima.

Dolina jelena

Obilazak uz stručnog vodiča kreće s hranjenjem jelena lopatara. Hranu za jelene koju je pripremio vodič može svatko uzeti i s njom nahraniti životinje. Prostor je ograđen tako da se ne trebate bojati. Nakon jelena, slijede konji koje isto možete hraniti kao i slikati se s njima ako su raspoloženi ?

Konji

Vodič nastavlja prema običnim/crvenim jelenima. Za razliku od jelena lopatara, obični jeleni imaju drugačiju hijerarhiju pa na hranjenje dolazi samo alfa mužjak i par odabranih ženki. Kraj običnih jelena nalaze se crne slavonske svinje.

Malo dalje nalazi se izložbeni prostor rogova različitih vrsta. Uz zanimljive priče vodiča, možete dodirivati rogove i slikati se s njima.

Dolina jelena plitvice

Rogovi

Obilazak završava malim domjenkom na kojem domaćini posluže domaći sir, kobasice i sokove. U blizni prostora za domjenak nalazi se malo dječje igralište.

Cijena je za vrijeme pisanja ovog članka bila 15€ po osobi (djeca mlađa od 7 godina ne plaćaju ulaznicu). Zbog velikih gužvi, potrebno je najaviti se barem jedan dan ranije. Staza kroz ranč je dobra i bez problema se može ići s dječjim kolicima.

Aerodrom Željava

U blizini Ranča Dolina jelena, nalazi se napušteni vojni aerodrom Željava. Fascinantno mjesto koje vraća u neka prošla vremena. 

Prije ulaska u samu zonu aerodroma nalazi se stari avion Douglas C-47 u koji možete ući i napraviti savršenu Instagram fotografiju.

Aerodrom Željava

Aerodrom se sastoji od vojne baze, pet avionskih staza i 3 kilometra tunela unutar planine Plješivice. Unutar same planine je moglo stati 120 aviona s posadom. Tuneli danas nisu baš sigurni za šetnju, no fascinantan je prizor samog ulaska/otvora u planinu. Ulaz u Željavu se ne naplaćuje.

Željava aerodrom

Odlična kombinacija za jednodnevni izlet. Ako u to uključite i Plitvička jezera, zasigurno ćete provesti dan za pamćenje.